Меню сайта
Архив материалов
 Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
       Форма входа
 Пригласить друзей
Пригласить


Пригласить
    Календарь
«  Март 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
          Погода
GISMETEO: Погода по г.Мариуполь
  Курс валют
Курсы НБУ на сегодня
Главная » 2013 » Март » 25 » На Донеччині з'явилися перші бурові. У сланцеву свердловину збираються закачувати дефіцитну питну воду?
12:32
На Донеччині з'явилися перші бурові. У сланцеву свердловину збираються закачувати дефіцитну питну воду?
25.03.2013 20:02
На Донеччині з'явилися перші бурові. У сланцеву свердловину збираються закачувати дефіцитну питну воду?
 

23 березня четверо активістів руху "Стоп фрекінгу" з Донецька побували в селі Желанне, де ще з минулої осені ведуться підозрілі роботи.


Хоча договір з "Шелл" про видобуток сланцевого газу на території Юзівського родовища підписали тільки в січні, і хоча чиновники переконують, що розвідку в Донецькій області ще не розпочато, місцеві жителі прийшли до висновку, що найближчим часом в Желанному почнуть видобувати сланцевий газ. Принаймні, вже пробурили дві свердловини.

Желанне - велике село, де проживає 1300 чоловік, знаходиться в Ясинуватському районі - в годині їзди від Донецька.

Люди розповідають, що в радянський час у селі відмовилися від ідеї будівництва коксохімзаводу, щоб зберегти стратегічний запас питної води - тут її нібито ціле підземне озеро.

Влітку 2012 року, користуючись необізнаністю місцевого населення, американська фірма отримала згоду громади на початок розвідки. До двох існуючих на сьогодні свердловин до середини весни збираються додати третю.

- Були збори, де нам говорили, що це не сланцевий, але і не традиційний, а інший газ. Який інший - не ясно. Голова села сказала, що за нас вже все вирішено, - розповідає місцева вчителька Надія Яструбенко.

Люди в селі спочатку раділи.

- Думали, може, до будинків проведуть газ, але нам сказали, що цього не буде, - говорить вчителька. - Ті вулиці, де немає водопроводу, розраховували на воду. Але і водопровідні труби до села не дотягли. У місцевій газеті написали, що на території Донецької області тільки планується 15 розвідувальних ділянок. А що ж тоді таке відбувається у нас?

Проммайданчик № 1 знаходиться при під'їзді до села. Це розчищена територія, на якій знаходяться два відстійника з каламутною рідиною. Встановлені 5 цистерн з невідомим вмістом. Посеред майданчика - забетонована свердловина. Восени на цьому місці, як кажуть мешканці, працювала вишка.

- У листопаді люди спати не могли - такий був шум при бурінні. А потім стали відчувати струс і коливання, які бувають під час гідроудару, хоча до найближчого будинку близько 300 метрів. Завозили сюди і якісь хімікати - ось і тому ми думаємо що це все-таки сланцевий газ, - говоорить Яструбенко.

Проїхавши через усе село, потрапляємо на другу площадку. Вона зайняла площу близько 2 гектарів посеред сільськогосподарського поля. По краях височіють гори знятого чорнозему. Пробурена свердловина. Підготовлений резервуар для майбутнього відстійника.

У квітні іноземні газівники обіцяли повернутися. Минулого разу вони привезли з собою не тільки кухаря, але і воду для особистого вживання - якості місцевої води не довіряють, хоча в Желанному вона поки вважається однією з кращих в області.

Обіцянка забезпечити місцевих робочими місцями закінчилося наданням роботи трьом сторожам і медсестрі, яким платили нижче середнього.

Ось від цих робочих жителям села і стало відомо, що буріння проводилося на глибині до 3 кілометрів. А ще - що прямо до сланцевої свердловині підвели таємний водопровід з Карлівського водосховища, яке знаходиться в тому ж Ясинуватському районі. Хоча влада стверджує, що для видобутку будуть використовувати виключно технічну воду. У селі вже скаржаться, що в колодязях впав рівень води.

- Зникнення питної води, величезна кількість якої знадобиться для гідроударів, це головна загроза. За глобальним метеопрогнозом, посушливість на сході України буде збільшуватися, значить нам треба берегти кожну краплину природної питної води, - коментує відомий донецький еколог Сергій Денисенко, який так само побував у Желанному.

У хімрозчині, який працівники "Шелл" збираються закачувати в свердловини для гідроудару, близько 500 компонентів. Сергій Денисенко впевнений, що вода після гідророзриву вже ні для яких потреб не стане придатною.

- Підозрюю, вода у нас завдяки "приШелльцам" років через десять буде коштувати як в Арабських Еміратах - 15 євро півлітрова пляшка, - каже учасниця рейду Аліна Петрова.

- Ціну на газ для населення не знизять, тому що він буде комерційним, а ось вода подорожчає в рази, - ділиться думкою активіст Сергій Голубчиков. - Святогірської, яку п'є більшість донеччан, вже не буде. Адже і Святогір'я перетвориться на промзону. Воду можна і з повітря випарювати. Можна і шляхом опріснення морської води. Але коштує це дорого - простим українцям точно не по кишені.

- Забудова цінних земель - це друга за величиною небезпека, - говорить Денисенко. - Адже це буде мережа, яка покриє весь Святогірський заповідник, Червоний лиман, ізюмські ліси. Ціна заповідника впаде до нуля, якщо в ньому з'являться видобувні ділянки. Видобуток сланцевого газу зламає всю екосистему в Донбасі. І це не просто ризики, а неминучі наслідки видобутку.

Так само, попереджає Денисенко, невідомо як буде поєднуватися видобуток шляхом гідроударів з виробками шахтними і соляними, якими багатий Донбас. Насторожує і необмежене право користування 8 тисячами кв. кілометрів України, фактично проданої на 50 років з правом перепродажу.

- Угода дозволяє "Шелл" безмитно і без особливих процедур завозити сюди все, що вони вважають за потрібне. Включаючи розчини бурові, інші хімікати. Тому деякі екологи висловлюють побоювання, що створено умови для завезення в Україну хімічних або якихось інших небезпечних відходів. Для того, щоб ці отруйні відходи десь під землею в цих порожнечах захоронити. Вже був скандал, коли з Польщі в Україну під виглядом добрив привезли якісь премікси, які опинилися хімічними відходами.

Тетяна ЗАРОВНА
http://gazeta.ua/articles/life/_na-donechchini-z-yavilisya-pershi-burovi-u-slancevu-sverdlovinu-zbirayutsya-zaka/489121?fb_action_ids=450776844990750&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=
Категория: Всё об экологии Мариуполя | Просмотров: 1108 | Добавил: Админ | Теги: Буровая, украина, донецк, Вышка, газ, мариуполь, добыча, Сланцевый газ, 2013, shell | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
         Мариуполь 2014-2015 - ВОЙНА (АТО).
Мариуполь 2014-2015 - ВОЙНА (АТО). Обращения "ГО Совесть" (документы)
          #ВЫБОРЫ 2015. #Мариуполь
Мариуполь. ВЫБОРЫ 2015. Партия "Молодь до влади" Територіальні виборчі округи Маріуполя"
          ЭЛЕКТРОН.ПОРТАЛ ГОС. УСЛУГ В УКРАИНЕ
ПОРТАЛ ДЕРЖАВНИХ ПОСЛУГ ОНЛАЙН - iGov.org_.ua
         Проведення реформи адміністративно-територіального устрою України
Функціональний алгоритм
         Для всех честных людей
СовБезу ООН: Признать ФСБ международной террористической организацией. Путина - в Гаагский трибунал.
         Мариуполь - центр Приазовья
Подпись за Мариуполь -центр Приазовской области в составе Украины"
          Мариуполь. Карты
Город для людей - Карта городских проблем.( Азовский тризуб) Cоциальные объекты города Мариуполя
         Для жителей зоны АТО и беженцев
Памятка как выжить в зоне АТО Памятка волонтерской сотни для переселенцев Інформаційний ресурс для вимушених переселенців
              Мариуполь. Расписание
МАРИУПОЛЬ. Расписание междугороднего транспорта МАРИУПОЛЬ. ОБНОВЛЕННОЕ РАСПИСАНИЕ КОММУНАЛЬНОГО ТРАНСПОРТА ТТУ (ТРОЛЛЕЙБУСЫ)ВСЕ МАРШРУТЫ.
         Наши вебкамеры
Мариуполь - Вид на меткомбинат "Азовсталь"
Категории раздела
ВЫБОРЫ 2015. Партия "Молодь до влади" [50]
Всё об экологии Мариуполя [509]
Пресса о нас [338]
    Партнёры
  • ОНЛАЙН ПЕТИЦИИ. Avaaz - глобальное сетевое сообщество
  • Донбасс SOS
  • АМТ Украинский Социологический Стандарт
  • Програма сприяння парламенту (ПСП)
  • Город для людей - Карта городских проблем. Мариуполь."
  • Генплан - ключ до твого міста
  • Международная журналистская сеть
  • Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ)
  • Екологічний контроль. Екологічні паспорти регіонів
  • НАРОДНЫЙ КОНТРОЛЬ
  • Комiтет виборцiв України
  • Организация Объединенных Наций
  • Независимая общественная неполитическая некоммерческая организация "Нет произволу власти!Восстановим законность!"
  • Беспредел и коррупция в законе
  • «Харьковская правозащитная группа»
  • Мережа активістів правозахисного руху
  • Правозахисний центр "Поступ"
  • - Greenpeace - Официальный сайт
  • - Greenpeace - Официальная группа Гринпис (В Контакте)
  • Громадське Телебачення. HromadskeTV
  • Группа "История Мариуполя. Против Фальсификации"
  • Українська Гельсінська спілка з прав людини
  • Проект "Ноос" Культура на службі в Ноосфери
  • Online газета "Мариупольская жизнь"
  • Интернет издание "Мариуполь-Экспресс"
  • ТВ канал TBI
  • Общественное движение «За права граждан на экологическую безопасность»
  • Незалежна студпрофспілка "Пряма Дія"
  • stop_oligarh
  • ХВИЛЯ
  • Територіальні громади України
  •          Поиск
             Безкоштовні курси
    польської мови для українців та української для поляків
     
     
    Copyright "Совесть"© 2024
    Бесплатный конструктор сайтов - uCoz